22 kwietnia 2017 w Krakowie odbyła się II Konferencja naukowo-szkoleniowa "Żywienie dziecka wczoraj i dziś" pod patronatem Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, której byłam uczestnikiem. Żywienie dzieci, temat szczególnie bliski mojemu sercu, jest wyjątkowo trudnym obszarem ze względu na duży indywidualizm w wyborze produktów przez najmłodszych. Aspekt zdrowia nie jest argumentem do zmiany nawyków dla dzieci. O wyborze produktów przez dzieci decyduje głównie smak, wygląd, reklamy, naśladowanie kolegów. Mimo, że nie jest łatwo przekonać dzieci do zmian, zawsze warto próbować bo to jest trud, który się opłaci. Niedobór lub nadmiar składników odżywczych wpływa nie tylko stan zdrowia ale również na zachowanie i psychikę dzieci.
Na konferencji po raz kolejny podkreślono jak ważna jest dieta kobiet w ciąży, a także żywienie dzieci przez pierwszych 1000 dni. Zwrócono również uwagę na wpływ niektórych składników pokarmowych, witamin, mikro i makro elementów na płodność. Odpowiednia dieta przyszłej mamy a także taty ma duży wpływ na sukces leczenia zaburzeń płodności.
Dodatkowo w trakcie konferencji odbyły się warsztaty poświęcone ocenie rozwoju fizykalnego dziecka prowadzone przez dr med. Małgorzatę Wójcik z Kliniki Endokrynologii Dzieci i Młodzieży UJ CM.